In memoriam Mezőkovácsháza 1991.01.07 - 17.

Go down

In memoriam Mezőkovácsháza 1991.01.07 - 17.

Témanyitás  hamis61 on Kedd Jan. 12, 2016 9:57 pm

In memoriam Mezőkovácsháza 1991.01.07 - 17.

Emlékezz a múltra, hogy legyen jövőd !!!


Jó huszonöt évvel ezelőtt történt események idejekorán megmutatták, hogy már akkor, az un. "rendszerváltás" kezdetén egyesek hogyan képzelték el az új "demokráciát".
Önmagukat automatikusan kijelölték "igazi" demokratáknak, és úgy döntöttek, a továbbiakban pedig majd ők fogják meghatározni, hogy milyen legyen az új, - nekik megfelelő -, demokrácia.
Ők fogják meghatározni, hogy kikből lesznek a- nekik megfelelő, "igazi" demokraták, akikkel majd együtt tudnak dolgozni, építeni a (nekik) "szebb" jövőt.
Mindezt úgy, hogy rájuk "természetesen" nem vonatkozik a szó eredeti (görög) jelentése: DÉMOSZ - CRACIA, vagyis a NÉP (a TÖBBSÉG) URALMA (AKARATA).
A demokráciát klasszikusnak hitték: nekik klassz, a többségnek kusss !!!
Továbbra is úgy szerettek volna élni, mint addig: ami a tiéd, az az enyém is, ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd !!!
Eltelt huszonegynehány esztendő, de ők nem változtak.
Hogy anno, akkor milyenek is voltak, javaslom, hogy nézzétek meg az alábbi linkekhez tartozó kisfilmeket.
Célszerűnek tartanám, hogy a megfelelő sorrendben nézzétek - töltsétek le azokat.
Ugyan a 4 kisfilm együtt több mint 2 órás időtartamú, de talán nem lesz haszontalan a megnézése.


Tehát jöjjön a javasolt sorrend, a linkekkel:

1., Mi történt Mezőkovácsházán 1991. 01. 07. ~ 17. között ?
https://www.youtube.com/watch?v=1Gcz5HE5Giw
2., Mi történt Mezőkovácsházán 1991. 01. 07. ~ 17. között ?
https://www.youtube.com/watch?v=DLldfNgEYrM
3., Mi történt Mezőkovácsházán 1991. 01. 07. ~ 17. között ?
https://www.youtube.com/watch?v=BClmrvbF8Qc
4., Mi történt Mezőkovácsházán 1991. 01. 07. ~ 17. között ?
https://www.youtube.com/watch?v=yF2mbBbbSNY

Jó filmnézést, eredményes elgondolkodást.


hamis61

Hozzászólások száma : 6
Join date : 2014. Jun. 10.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

In memoriam Mezőkovácsháza 1990-1994.

Témanyitás  erdeklodolakos on Hétf. Jan. 25, 2016 1:34 am

Bizony ez  előző írásban lévő  négy film igen tanúságos volt. Ez bemutatta a kezdő demokrácia gyermekbetegségeit de leginkább a volt pártállami káderek ellenállását a demokratikusan működő önkormányzatok rendjének az elutasítására. A demokratikus berendezkedés a lakosság körében is nagy ellenállást váltott ki.  A lakosság továbbra is a  pártállam embereit tartották DOMINÁNS egyednek.  Mezőkovácsháza 1990-1994-közt jól befürdött a  volt pártálmai polgármesterrel. Ha bárki azt hiszi hogy 1990-ben új szelek fújhattak Mezőkovácsházán az téved. Sajnos a Békés rendszerváltásnak ugyan kevés véráldozata volt de morálisan és anyagilag szinte minden település főleg ott ahol a pártállami káderek maradtak a vezető posztba ott ez elkerülhetetlen volt.   Egy gondolatban megemlítem az 1945.utáni rendszerváltást hogy akkor a kommunisták hogyan is csinálták a rendszerváltást:

A KOMMUNISTÁK Horthy-rendszer gazdasági, politikai, pénzügyi, értelmiségét internálták, deportálták, félreállították, vagy (országból elűzték) disszidáltak. És bizony feljött az ,,alja". Ezt egy ,,józan paraszt asszony" úgy foglalta össze, hogy „A virágok elhervadtak, a szarok kivirágoztak”. Akár öt általánossal is lehetett valaki tanácselnök, párttitkár meg (ÉRTELMISÉGI) főleg. Az minél butább volt, annál jobban tudták használni. Persze, nem az eszét. Voltak olyan települések, ahol a nép nem tudta megállapítani, hogy a tanácselnök a butább, vagy a párttitkár. Még a megyénél is előfordult, hogy nagyon alacsony iskolai végzettséggel akár megyei tanácselnök is lehetett a hithű kommunista.
A gyárakban, üzemekben hasonló volt a helyzet. Semmihez nem értő, buta, de jó kommunista elvtársak lettek a főnökök és a párttitkárok, akiknek az ostobaságain a hátuk mögött jókat mosolyogtak az emberek. Nem a munkahelyen persze, hanem a kocsmában. 1945 után a kommunista államberendezkedés lényege, hogy megszüntették a magántulajdont és közösségi tulajdonba vettek mindent. Tették ezt azért, mert nekik semmijük nem volt, dolgozni lusták voltak, és azonnal DOMINÁNSOK akartak lenni, irányítani akarták a társadalmat.

Amikor 1990-ben megbukott a pártállam,  a pártállami káderek, és az általuk kiképzett ügynökök foglalták el a legtöbb párt vezetését. Ezután a gazdaság területén a pártállami káderek és azok környezete,  saját magántulajdonukba vettek mindent, amit tudtak. Így két - három generáció alatt nincstelen senkikből tulajdonosok (milliárdosok), lettek, így továbbra is Ők maradtak a DOMINÁNS egyedek,  de ettől még ugyanazok az undorító gazemberek   maradtak, mert a birtoklás, a tulajdon nem változtatja meg az embert belülről, csak a körülmények változnak. Az MSZMP-ből MSZP-ét csináltak, ennek élére a pártállami  zsákmányszerzők álltak. Tagság pedig a szolgalelkű akaratgyenge polgárokból verbuválódott. Akik elhitték hogy Ők jól megélnek a zsákmányszerzők árnyékában. Ez volt életük legnagyobb tévedése.  Ezek a tévedések napjainkban is jelen van a kisember gondolatába.  Tisztelt fórumozók folytassuk a történetet az 1994-es választásokkal hogy vajon mit okultak a választók az 1990-1994-es fiaskóból?.

erdeklodolakos

Hozzászólások száma : 152
Join date : 2011. Jul. 13.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.