Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Go down

Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  fulopbela on Kedd Júl. 26, 2011 1:01 am

A 2011 első ÖNHIKI támogatás az önkormányzatok felé megtörtént.
Ez ránk nézve nulla.
De nézzük miért? Mik a kizáró okok?
2011 márc. 4-én reggel Tálai András államtitkár ismertette hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben levő önkormányzatok 31 milliárd pótlólagos forrásból fognak részesülni (ez a 7-es választó körzetre első fordulóban 52 millió forint). De előtte teljes gazdasági átvilágítást fognak végezni a forrásra pályázóknál.
Elmondása szerint egy pár kizáró okot felsorolok ami kizáró ok a pótlólagos forrásból való részesülésnek:
1; A választások óta hitelt vettek fel.

Ez sajnos megtörtént. De a lejárt hitelt az önkormányzat nem fizette hanem átütemezte ami súlyosbítsa a pénzügyi helyzetet. Ezért ez kizáró ok

2; A választáskor 60 napja lejárt közüzemi számlát nem örököltek.

2010 október elején BIG átadta a hivatalt Prof. Dr TZs-nak. Lejárt határidejű számlát nem hagyott maga után a leköszönő testület Dec. végéig biztosítva volt a működéshez szükséges fedezet. A pénzügyi helyzet tiszta és világos volt. Ez is kizáró ok.

3; Az önkormányzatoknál és önkormányzati gazdasági társaságánál felesleges indokolatlanul pénzt költöttek. (négyértékű gépkocsi stb.)

Sajnos mind az önkormányzatnál mind a vízműnél nagymértékű kocsi lett indokolatlanul vásárolva. ezért ez is kizáró ok

4; Ha nincs helyi adó, vagy a helyi adókból, nagy kintlévőségek vannak.

Sajnos túl nagy kintlévőségek vannak. Ezért ez is kizáró ok.

5;Nem kötelezően ellátandó feladatokat vállalt az önkormányzat és az nagy vesztességet okoz az önkormányzatnak. Pld: önkormányzat bérlakásokat működtet.

Ami a mi esetünkben igen tetemes vesztesség. Ezért ez is kizáró ok.

6; Nagy hátrány ha 10 000-lakos alatti települések fizetett alpolgármester(rei) csak akkor megengedett ha a pm. A tisztséget illetmény nélkül végzi, mert például, országgyűlési képviselő vagy egyéb fontos feladatot lát el A képviselők tiszteletdíja is igen hátrányosan érinti (befolyásolja). a pályázat sikerét.

Igen esetünkben két fizetett alpolgármester van annak ellenére hogy a pm teljes fizetést vesz fel, a 8 tagú testület javadalmazása jóval túlszárnyalja az előző 13 javadalmazását tehát ez is kizáró ok.

7; Ha a hiány eredete, keletkezése bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett.

Igen a város hiánya bizonyítottan bűncselekmény következtében jött létre, ezért ez is kizáró ok. De megemlíthetném hogy 2011-ben 4 dolgozót törvénytelenül magas béreltérítésbe részesítik
De van még jó néhány ok ami kizárja a pótlólagos támogatást.
Ezért én úgy érzem a Városunk testületének egy járható útja van,(mivel nincs a kormányhoz értékelhető kapcsolata) azt a pénzt ossza szét ami van. Különben is városunk szavazóinak többsége a megszorításokra szavazott. Így ez ellen bizonyára nem lesz erős kifogás. Ezeket a fennálló visszásságokat záros határidőn belül ha meg nem szünteti a testület, a biztos csőd elé néz a város.


A hozzászólást fulopbela összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Csüt. Nov. 10, 2011 9:26 pm-kor.

fulopbela

Hozzászólások száma : 25
Join date : 2011. Jul. 25.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  idegen on Hétf. Szept. 26, 2011 8:00 am

Tisztelt fülöpbéla, Az ÖNHIKI kizáró okait igen szépen szakszerűen felsoroltad, ezt köszönöm. Én még egy pár kizáró okot fel tudnék sorolni amit a városunk vezetése elkövetett. De ez felesleges hisz az hogy Mezőkovácsháza 0 forintot kapott annak egy mindennél nyomósabb oka van. Nevezetesen mert a pályázatot be sem adták!
Hogy miét nem?
Azt is röviden leírható:Teljes gazdasági átvilágítást helyeztek kilátásban a forrásra pályázóknál.
Ez pedig úgy hiányozna a városunk pm-jének (testületének) mint az üveges Tótnak a hanyatt esés. (Minden bizonnyal minimum a közpénzek hűtlen kezelés alapos gyanúja felmerült volna, plusz bünpártolás)

idegen

Hozzászólások száma : 72
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  gyorgy on Csüt. Nov. 10, 2011 9:23 pm

Tisztelt, fülöpbéla, tisztelt idegen! Ha röviden és tömören meg akarnék válaszolni, hogy Mezőkovácsháza miért nem kapott ismételten ÖNHIK-t?
Azért mert a pályázatot nem adták be.
Az már összetettebb hogy miért nem adták be?
Ezt próbálom megválaszolni ehhez kérnék hozzászólást hogy ki hogy látja?
Én így látom.
1;2010 október elején BIG átadta a hivatalt Prof. Dr TZs-nak. Lejárt határidejű számlát nem hagyott maga után a leköszönő testület Dec. végéig biztosítva volt a működéshez szükséges fedezet. A pénzügyi helyzet tiszta és világos volt. Tehát nem örökölt önhibáján kívül keletkezett terhet!
2; A választás után az új testület teljesen indokolatlanul két fizetett alpolgármestert választottak, annak ellenére hogy a pm-nek semmilyen más elfoglaltsága nincs. Ezért Ő teljes fizetést vesz fel. (a választálsí ígérete ellenére)
3; A testület a város anyagi lehetőségeihez képest irreálisan magas tiszteletdíjat szavaztak meg önmaguknak. Jóval több tiszteletdíjat vesznek fel mint az előző testület (13-an)
4; A Vízmű társasághoz teljesen (képzetlen) szakmailag alkalmatlan vezetőt vettek fel. A felügyelő bizottságnak irreálisan magas munkadíjat határoztak meg. Az elkövetett (luxus terepjáró, indokolatlan reprezentációs költségek) ,,hűtlen" kezelés elkövetéséért sem a volt vezetőt sem a felügyelő bizottság ellen kártérítési eljárást nem kezdeményeztek! De az új vezetés is tovább folytatja a felelőtlen pénz elköltést nem indokolt helyre. Természetesen a felügyelő bizottság statisztálásával!
5; Indokolatlanul, szükségtelenül a város gazdálkodást hátrányosan érintő város üzemeltetési KFT-ét hoztak létre. Annak vezetőjét de főleg felügyelő bizottságát kimagasló jövedelemmel díjazzák.
6;A költségvetésbe 2011-be be nem állított béreltérítéseket fizetnek több dolgozónak. Köztük az új jegyzőnek, (+120 ezer/hó teljesen indokolatlanul)
7;A 2011-es költségvetésben több pénzt osztottak szét a rendelkezésre állónál. Tehát durván megsértették a törvényeket.
8; Az önkormányzathoz de más intézményekhez is TITÁN (titán tudnátok valamire használni) kaliberű embereket vettek fel. Ilyen titánok: a Gyámügyre ÖM, Vízmű felügyelő bizottságába KS, a város üzemeltetési KFT-hez VT és HP. Ezek csak néhányan a titánok közül.
9; Az elértékesített vagyontárgyakat (személy gk, lakások) ár alatti értékesítése.
10;A lejárt hiteleket nem fizették, hanem átütemezték.
11;Mindennek az lett a következménye hogy a hitel állományt mintegy 100-millióval növelték.
12;1987-ben mutyizva felárral indokolatlanul, szükségtelenül megvásárolt Szántódi ingatlanra , mai napig semmilyen működtetési, üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező ingatlanra újabb pénzt pazaroltak!
13; Több bűnvádi eljárás van folyamatban, az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban. Még Prof Dr TZS alpolgármesteri idejéből 2002-2006!
Amit itt felsoroltam az nem a teljes lista, ami kizárja az önkormányzatunkat az ÖNHIKI pályázat beadásától. Mindenki csendesedjen le és gondolkodjon! Jól választottunk 2010 október 3-án?

Gipszjaka-b jól fogalmazott mikor azt írta: ,,Nekem kísértetiesen hasonlít a SZ.A. "korszakhoz". Ha azt nézzük nem is olyan furcsa ez, hiszen a jelenlegi PM volt anno a jobb keze. Mondhatnám azt is, hogy a legjobb tanítványa folytatja tovább a munkáját. Szép jövő!"

Ahhoz hogy a fentieket megértsük a következőket nem árt tudni: A kommunisták olyanok mint a kaméleonok. Akármilyen színben tudnak “pompázni”. A legszörnyűbb az egészben az, hogy számukra a hatalom az ami számít, megszerzése érdekében bármilyen eszközrendszert bevetnek. Nem válogatnak, céljuk érdekében saját társaikat is feláldozzák. Minden, általuk ellenségesnek tartott közösségbe beépülnek és bomlasztanak, ha kell kapitalistává válnak, de lelkületükben ugyanazok maradnak, akik voltak …., a gonosz kiszolgálói.

gyorgy

Hozzászólások száma : 167
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  erdeklodolakos on Szomb. Dec. 17, 2011 3:43 am

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december 12-én döntött az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatásának (önhiki) harmadik üteméről.
A 329 támogatásban részesült település között hat Békés megyei található. A hivatalos tájékoztatás szerint.
Ezúttal sem kapott Mezőkovácsháza
A településeknek odaítélt teljes összeg 3 milliárd 131 millió forint, a támogatásban részesülő megyei önkormányzatok 2 milliárd 455 millió forintot kaptak. Hogy miért nem kapott Mezőkovácsháza az az előző három írásban pontosan be van mutatva. Sajnos 2010 október 3-án a város szavazó polgárainak többsége, amnéziájáról, vagy valami még súlyosabb tünetről tett tanú bizonyságot, amikor a regnáló pm -re szavazott.
Hiába kevés volt a 2002-2006-ig tartó LECKE!
,,Az okos ember a más kárából tanul, a buta a sajátjából sem"!

A kommunisták olyanok mint a kaméleonok. Akármilyen színben tudnak “pompázni”. A legszörnyűbb az egészben az, hogy számukra a hatalom az ami számít, megszerzése érdekében bármilyen eszközrendszert bevetnek. Nem válogatnak, céljuk érdekében saját társaikat is feláldozzák. Minden, általuk ellenségesnek tartott közösségbe beépülnek és bomlasztanak, ha kell kapitalistává válnak, de lelkületükben ugyanazok maradnak, akik voltak …., a gonosz kiszolgálói. Homo bestialis. Állatember

erdeklodolakos

Hozzászólások száma : 174
Join date : 2011. Jul. 13.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  Dr. Turcsán Judit on Vas. Dec. 18, 2011 10:09 am

Bocsáss meg, de egyet nem értek: miért fáj az neked, hogy a város nem tartozik azok közé, akiknek szüksége lenne erre a pénzre?

Dr. Turcsán Judit

Hozzászólások száma : 25
Join date : 2011. Aug. 31.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  gyorgy on Vas. Dec. 18, 2011 10:44 pm

Dr.TJ Írja:Bocsáss meg, de egyet nem értek: miért fáj az neked, hogy a város nem tartozik azok közé, akiknek szüksége lenne erre a pénzre?

Tisztelt érdeklődőlakos köszönöm hogy semmi érzelem nélkül tárgyilagosan tájékoztattad a fórum olvasóit a 2011-es utolsó ÖNHKI-s pénzek szétosztásáról.
TJ.-írásából a savanya a szőlő. A róka esete jut eszembe, vagy Karinthy. ,,Magyarázom a bizonyítványom", c írás jut eszembe. Sajnos mezőkovácsházának olyan tragikus a pénzügyi helyzete hogy itt igazán 700-millíós vissza nem térítendő támogatással,és alkalmas pm-el lehetne megoldani a város pénzügyi nehézségét.
Persze még ebben az esetben is egy igen fegyelmezett költségvetés kellene hogy az adósság újra ne termelődjön.
Csak emlékeztetőül: Dr. SzA 2002-ben 80-millió többlettel vette át a várost 2006-ra Dr. TZs hathatós tevékeny közreműködésével, kb.500 milliós hiányt hoztak össze.
Bizony ha a kormány a 2010-óta ígért törvényt bevezeti (megtiltsa az önkormányzatoknak az újabb hitel felvételt) az mezőkovácsháza működésképtelenségét idézi elő. Ennél csak az lehet súlyosabb ha tovább nyílik lehetőség hitelfelvételre mert az hosszútávon még súlyosabb helyzetet teremt a városra.

gyorgy

Hozzászólások száma : 167
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  erdeklodolakos on Szer. Május 09, 2012 11:40 pm

Mondhatni nagy a baj.2010 október 3-án a Város adóssága 463 792 999 Forint.2011-évi záró mérleg 687 235 955 Forint mínuszra emelkedett az adósságállományt. A 2012-es költségvetés hiánya 198 059 000 forint. Ha ez így megy 2012 végére a Mezőkovácsháza adóssága 885 529 955 Forint. Ez már tragédia. Most a város vezetése utolsó szalmaszálként az ÖNHKI támogatásban reménykedik, meg ugye a csodába. De valójában ez a költségvetési helyzet a város vezetésének az Önhibáján kívül jött össze?
Elemezzük ki a baj forrását:
1; Dr. SzA 2002-ben 80-millió többlettel vette át a várost Sz.L pm-től. 2006-ra Dr. Szarvas Attila és prof. dr. Turcsán Zsolt hathatós tevékeny közreműködésével, kb.500 milliós hiányt hoztak össze. Tehát mintegy 580 milliós kárt okoztak a 2002-2006-közt.
2;1;2010 október elején BIG átadta a hivatalt Prof. Dr TZs-nak. Lejárt határidejű számlát nem hagyott maga után a leköszönő testület Dec. végéig biztosítva volt a működéshez szükséges fedezet. A pénzügyi helyzet tiszta és világos volt. Tehát a 2006-2010 köztí testület nem gyarapította a város adósságát. Ami adósság fennmaradt, azt 2002-2006 közt hozta létre Dr. SzA. Prof. Dr.TZs. Ennek a megmaradt összege: 463 792 999 Forint. De a város Bakos István irányítása alatt 2,2 milliárdos vagyongyarapodást hozott létre.
3;Sajnos 2010 október 3-án a város szavazó polgárainak többsége, amnéziájáról, vagy valami még súlyosabb tünetről tett tanú bizonyságot, amikor a regnáló pm -re szavazott.
Hiába kevés volt a 2002-2006-ig tartó LECKE! A választás után az új testület teljesen indokolatlanul két fizetett alpolgármestert választottak, annak ellenére hogy a pm-nek semmilyen más elfoglaltsága nincs. Ezért Ő teljes fizetést vesz fel. (a választálsí ígérete ellenére) Felveszi a 483 100 forint fizetését, de 2011 januártól a
testülettel megszavaztatott még 96 620Ft/hó költségtérítést is. Annak ellenére hogy az önkormányzat vett a személyes használatára egy magas kategóriás személykocsit. De vásárolt magának a Város pénzén egy magas kategóriás személykocsit. Olyan konstrukcióban amiért háromszori vételárban kerül, mire az utolsó részlet ki lesz fizetve.A pm azon cselekedetét sem tudom hova tenni, hogy decemberben egy borkereskedő cégtől:
260 000 Ft értékben rendelt bort az önkormányzat számlájára. Ezt végül egy részét a vízmű kft,
más részét a napközis konyha fizette ki(meszolgker kft).
De vajon ki és hol itta (issza) meg?
4;Kokavec Juli alpolgármester is felveszi a
144 000-Ft/hó tiszteletdíjat, megfejelve 28 800 Ft./hó
költségtérítéssel. Évégén még külön nem kis összegű,, jutalmat" vágott zsebre.
De hogy legyen az alpolgármester asszonynak munkahelye,
ezért a Dr. Csernai Katalin KFT-NÉL elég szép summát vesz fel havonta.
Óriási félelemben vannak a hivatali dolgozók A legjobban az alpolgármester asszonytól tartanak,
aki ,,mindenhez ért", mindenkinek megmondja a tutit, és mindenkire megharagszik,
ha nem neki adnak igazat.
5;A testület a város anyagi lehetőségeihez képest irreálisan magas tiszteletdíjat szavaztak meg önmaguknak. Jóval több tiszteletdíjat vesznek (8-an)mint az előző testület (13-an) A képviselők 2010-ben felvett 18 000 Ft.tiszteletdíjat is megemelték 56 000Ft/hó ra.
A Bizottsági elnökök 73 000Ft/hó ban részesülnek.
A nem képviselő (külsős) bizottsági tagok is részesülnek 17 400Ft./hó.
6; Ennél csak a felügyelő bizottságok javadalmazása a vérlázítóbb Akikből 9 db van ezek javadalmazása személyenként 100 és 150 ezer/hó forint közt mozog. (Az előző testület ezt 0 Forintért végezte.)
7;A Vízmű társasághoz teljesen (képzetlen) szakmailag alkalmatlan vezetőket és dolgozókat vettek fel. Az elkövetett (luxus terepjáró, indokolatlan reprezentációs költségek) ,,hűtlen" kezelés elkövetéséért sem a volt vezetőt sem a felügyelő bizottság ellen kártérítési eljárást nem kezdeményeztek! De az új és még alkalmatlanabb vezetés is tovább folytatja a felelőtlen pénz elköltést.Ezt olyan fokon végzik, hogy 2012 júniusában kénytelenek voltak 10 000 000 Forint hitelt felvenni működésre. Annak ellenére hogy ennek a vízműnek, minimum 50 000 000Forint nyereséget kellene termelni évente. Mindez a felügyelő bizottság statisztálásával!
;8; Indokolatlanul, szükségtelenül a város gazdálkodást hátrányosan érintő város üzemeltetési KFT-ét hoztak létre. Alkalmatlan dolgozókkal magas fizetéssel.
9;A költségvetésbe 2011-ben, be nem állított béreltérítéseket fizetnek több dolgozónak.
Köztük az új jegyzőnek, (Az elődje fizetése+120 ezer/hó teljesen indokolatlanul)
10;A 2011-2012-es költségvetésben több pénzt osztottak szét a rendelkezésre állónál.
Tehát durván megsértették a számviteli törvényeket.
11;Az önkormányzathoz de más intézményekhez is TITÁN (titán tudnátok valamire használni) kaliberű embereket vettek fel teljesen szükségtelenűl. Ilyen titánok:Pld. a Gyámügyre ÖM, Vízmű felügyelő bizottságába KS, a város üzemeltetési KFT-hez VT és HP. Ezek csak néhányan a titánok közül.
12;Az ékesített vagyontárgyakat (személy gk, lakások) ár alatti értékesítése.
13; Lakbérek adók hiányos beszedése, önkormányzati lakások álokának az elhanyagolása.
14;A lejárt hiteleket nem fizették, hanem átütemezték.
15;1987-ben mutyizva felárral indokolatlanul, szükségtelenül megvásárolt Szántódi ingatlanra , mai napig semmilyen működtetési, üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező ingatlanra újabb pénzt pazaroltak!
16;Több bűnvádi eljárás van (volt)folyamatban, az önkormányzat 2002-2006 os gazdálkodásával kapcsolatban. Még Prof Dr TZS alpolgármesteri idejéből. Ezen ügyek nagy részét a Bagdí ügyvédi iroda, a pm és a jegyző szándékosan (kötelezettség szegéssel), jogsértő módon a mulasztásukból megszüntette, így az esetleges pénzek visszaszerzési lehetőségétől is elesett a város. A vitatott pénzösszeg 533 819 658,-Ft. Ez kimeríti a közvagyon hűtlen kezelését. Ezek a tények vázlatos ismertetése. Ezeknek csak egy-részének is a fennállása esetén is nem jogosult a város az ÖNHKI-re. Tehát leginkább a csodára várás marad.

erdeklodolakos

Hozzászólások száma : 174
Join date : 2011. Jul. 13.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  peter on Hétf. Júl. 02, 2012 12:46 am

Tisztelt Fórumozók: Az önhiki annak jár aki önhibáján kívül került nehéz helyzetben. Hogy Mezőkovácsháza ezek közé tartozik vagy sem azt mindenki ítélje meg az előző írásokból.
Egy kis visszatekintés: 2002-ben az akkori pm Sz.L.a várost 80 millió + al adta át. 2006-ban Dr Szarvas Atilla prof . dr. Turcsán Zsolt-nak Ez a két jóember, négy év elteltével: 300 milliós banki adóssággal, és 200-milliós kötelezettséget (kifizetetlen számlót) hagyott maga után. Ezt az akkor 2006-ban lefolytatott ÁSZ átfogó vizsgálat állapította meg. A Békés Megyei rendőrkapitányság 04000/88/2008/bü HATÁROZATÁT. is alátámasztja. Ebben a vitatott (vizsgálandó) összeg:533 819 658,-Ft. Így fejezte be 2002-2006-os dicstelen szereplését: Dr Szarvas Attila, és Dr. Turcsán Zsolt kettős.
Innen indított 2006-ban Bakos István, Varga Gusztáv A hátrahagyott kifizetetlen számlákat kifizették a banki hitelt és kamatait rendben törlesztették. A szétzilált apparátust újra működő képesé tették.
A 2006-2010-es ciklusban Bakos István Géza, Varga Gusztáv kettős 2,2 milliárdos vagyongyarapítást hozott létre. 2006-2010-közt a város az MSZP- KORMÁNYTÓL összesen 3,5 millió normatíva felettí támogatást kapott.
2006-2010-közti szakaszra semmilyen szabálysértésre vagy bűncselekményre utaló megállapítás nem volt.
A történelem ismétli önmagát:Sigmund Freud, 1918. november 18. Így nyilatkozott:,,Vajon a politikai bölcsesség jelének tekinthető-e, hogy a sok gróf közül a legokosabbikat(Tisza Istvánt) meggyilkolják, a legbutábbikat (Károlyi Mihályt) pedig megteszik miniszterelnöknek."
Sajnos ez a gondolkodás Mezőkovácsházára is jellemző a mai napig.
A legszomorúbb hogy a saját kudarcainkból sem tanulunk tanultunk, vagy akarunk tanulní. Hisz 2002-2006 közt félreérthetetlenül bebizonyosodott, Hogy a jelenlegi pm a polgármesterségre a legalkalmatlanabb. Igaz az emberek megtévesztésében (hazugságban) élen járt egy kis csapat a jelenlegi pm irányításával. Így hazugsággal nyertek, de a megnyert pozíciónak nem tudnak megfelelni.
2010 október 3-án az önkormányzatot Bakos István átadta, hiteles átadás átvételi jegyzőkönyvben prof. dr. Turcsán zsoltnak.
2010 október 3 után kezdődött a prof. dr. TZs. Kokavecz ámokfutása.
Az átvett Össz adósság:428.450.327 Forint.
A 2011 január 1-ig a működésre Bakos István Hagyott elegendő fedezet.
Több száz milliós pályázati pénzek maradtak a testületre
Nem volt ki nem fizetett lejárt adósság.

A 2010-től 2011 decemberéig a Turcsán Kokavecz páros a Város adósságát:687.235.955 Forintra emelte. (Növelte) Az elmúlt évben Összesen 259.785.628 Forinttal nőt a városunk banki adóssága.
De ezt tetézték a 2012-es költségvetés hiánya: 198 059 000 forint.
Ez az adat az 1990-óta eltelt időszak legkudarcosabb éve.
Nem beszélve hogy közben önállóan nem csináltak semmit.
Vagyis amit csináltak azzal csak a bajt fokozták. A pm a mai napig csak azon munkálkodik hogy hol lehetne felvenni újabb hiteleket, a város vagyonát elherdálni, amivel elkerülhetné (az elkerülhetetlent) a dicstelen véget. A Vízműből úgy kivontak minden bevételt (évi minimum 50 milliót). Ez a kivonás odáig fajult, hogy: 2012 júniusában 10 milliós hitelt vett fel a vízmű Kft, hogy tudják biztosítani a város vizel látását.
Ezt a kalandorságot a rendelőintézettel is meg akarták csinálni. ( CIMBORÁKNAK ÁTJÁTSZANI A RENDELŐINTÉZETET.)
Szerencsére a testület sarkára állt a rendelő intézet ügyében legutóbbi testületi ülésen megállították a pm és Kokavecz alpolgármester ámokfutását és megfelelő szakemberre bízták az egynapos kórházi ellátás beindítását. Legalább így biztosítva van hogy ezt ez a dilettáns vezetés nem teszi tönkre.
Simonka György országgyűlési képviselő többször próbálta segíteni Mezőkovácsházát nem kis összeggel: 15 000 000 forinttal, 24 000 000 forinttal, 16 000 000 forinttal Majd 50 000 000 forinttal, hogy eszközökre és gépek bevásárlására. De sajnos az 50 milliót ,,Ócskavasakra költötték" ami töredékét sem éri az értük kifizetett pénznek. Mondhatnám hogy ,,MUTYI" szaga van. Ehhez nem kell külön kommentár! A mai napig több mint 50 milliós kifizetetlen számlája van az önkormányzatnak és intézményeinek. Igen ez a legutóbbi 16 milliós ÖNHIKI segített elodázni a fizető képtelenség hivatalos beismerését. De ez csak idő kérdése hogy a fizetőképtelenség bekövetkezik. Még egy pár hónapig el lehet trükközni de a vég elkerülhetetlen. De aki ezzel nem egyező hivatalos adatot tud szolgáltatni azt tegye meg, ez nem politikai vagy érzelmi kérdés ez sajnos a pőre valóság.

peter

Hozzászólások száma : 57
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  gyorgy on Szer. Nov. 07, 2012 11:15 pm

Tisztelt Péter az előző ÖNHIKI -óta Simonka Képviselő Úr mindent megtett hogy a Városunkban egyre fokozódó bajok, nehogy csődbe vigyék az önkormányzatot. Sajnos ezek nem érték el a kellő eredményt. 2012-végéig az önkormányzatnak mintegy 50-milliós + forrásra volna szüksége a likviditás megőrzésére. Ezért az Önkormányzat újabb 56 millió + támogatásra adott be pályázatot. Viszont semmit nem tettek a hiány fokozatos növekedésének a megállítására. A kormány október végére ígérte a pályázatok elbírálását. Igaz azóta történt intézkedés az önkormányzatok adósságának a teljes, vagy részleges konszolidálására (átvállalására). Ezek után hogy az ÖNHIKI-re mennyi jut azt nem tudni. Hírek szerint mintegy 10 millió. De ennek a mértékébe beleszólhat a pm kormány ellenes magatartása is. Például igen visszataszító volt az Augusztus 20-as városi napra a kormány által biztosított forrásokat arra használták hogy elkötelezett kormány ellenes polgárt hívtak meg és mellette kampányoltak. Bizony ez elgondolkodtató! Hogy végtére a döntés mi lesz azt majd később tudjuk meg.
Írjátok meg mi erről a véleményetek?

gyorgy

Hozzászólások száma : 167
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  peter on Csüt. Dec. 20, 2012 9:12 pm

A kormány annak ellenére hogy a novemberi + önkormányzati támogatást szánta a 2012-es utolsó + a normatíva feletti pénznek. Mivel az ország anyagi helyzete megengedi ezért még karácsony előtt megsegíti az önkormányzatokat. Mezőkovácsháza a novemberi pénzosztáskor 16 millió 826 ezer forintot kapott. 2012-végéig az önkormányzatnak mintegy 50-milliós + forrásra volna szüksége a likviditás megőrzésére. Ezért a kormány most ismét megsegítette a városunkat 23 millió 407 ezer forinttal. Sajnos a városunk adósság helyzetén ez nem sokat segít hisz ez az összeg még a kifizetetlen számlák kiegyenlítésére sem elegendő. Arról nem is beszélve hogy 2010-óta a Város dadássága 300 millióval növekedett. a Város vagyona viszont nem növekedett. Ezzel már a kormány két év alatt mintegy 140-millió forint + juttatott a városunknak. Csak megjegyezném, az előző testületnek az előző kormány összesen 3,5 milliót juttatott négy év alatt( annak a kormánynak mindösszesen annyira telt). Ennek ellenére az előző testület 2,2 milliárdos vagyongyarapodást csinált a négy éves munkájával. Az örökölt adósságot viszont 60 millióval csökkentette. Ez a testület viszont ennek ellenére a csőd helyzettel küszködik. Pedig a vízműnek is hozni kéne az évi 50 milliós eredményt. De ezen ne háborogjunk 2010 október 3-án Mi ilyen város vezetést választottunk. Még szerencsénk hogy a kormány jól működik 2010-óta és tud adni jelentős + támogatást adni. Az 5 ezer fő alatti települések adósságát még karácsony előtt átvállalja (konszolidálja) a kormány. Ez alól azok a települések kivétel, ahol bűncselekmény alapos gyanúja merült fel, az adósság eredeteként. 2013-ban az 5000-főt meghaladó települések adósság részleges konszolidálása tovább folytatódik. Hogy Mezőkovácsháza milyen besorolást kap az a vizsgálat eredményétől függ. Sajnos itt Mezőkovácsházán ami ,,szabálytalanságot" csak elehetett követni az önkormányzatnál az mind el lett követve 2002-2006-közt, de ez a tendencia folytatódott 2010 októberi választások után is. Erről számtalan hiteles dokumentum tanúskodik. Közben a TESTÜLET úgy csinál mint a ,,Termelő szövetkezeti vagyonőr: A szemére húzza a sapkát és se nem lát se nem hall"! De a LAKOSSÁG ingerküszöbét se nagyon éri el a történések.

peter

Hozzászólások száma : 57
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Újjabb ÖNHIKI-_re várva.

Témanyitás  kisistvan on Pént. Szept. 20, 2013 9:36 pm

Csak egy kis visszatekintés az elmúlt 2,5 évre: Tisztán és világosan látszik a települési önkormányzat főkönyvi kivonatából. 2010 október 3-án hogy is adta át B. István az önkormányzatot prof. dr. Turcsán Zsoltnak.
Ez az átadás átvételi jegyzőkönyvben szerepel.
Az átvett Össz adósság 2010 október 3-án:428.450.327 Forint.
A 2011 január 1-ig működésre BIG hagyott hátra elegendő fedezetet.
Több száz milliós pályázati pénzek maradtak a testületre
Nem volt ki nem fizetett lejárt adósság.
A 2006-2010-es ciklusban BIG, VG kettős 2,2 milliárdos vagyongyarapítást hozott létre. Annak ellenére hogy a SZOC-LIB kormány a négy év alatt mindösszesen 3,5 milliós + támogatást juttatott a városnak.
2010 október -3-án megválasztott vezetés hozzá nem értés következtében 2010-után elszabadultak a pénzügyi folyamatok: , Még szerencse hogy a Nemzeti Kormány gondoskodik az önkormányzatokról független attól hogy a pm milyen pártállású, Ennek köszönhetően még ez a LUZER pm és testület is talpon tudott maradni. A Kormány a 2012 december 31-ig felhalmozódott banki hitel 60%-át átvállalta. Mezőkovácsháza adósságát a 2002-2006-os és a 2010-utáni rossz gazdálkodás hozta létre. A 60% -ón felül (250 millió) A kormány különböző címen 250-millió forint + támogatást adott 2012 végéig. Így kerülte el a város a fizetőképtelenséget.
Ezt mindennek lehet nevezni csak felelős hozzáértésnek nem. Ebből egyértelműen látszik a város vezetésének a dilettantizmusa. Mezőkovácsháza a fizetőképességét egy alkalmas város vezetéssel tudná megoldani.
A 2010 októberi választálsí ígéretben megfogalmazott ígéret beváltásról szó sem esett. Miszerint a választott testület lemond a fizetéséről, tiszteletdíjáról, költségtérítéséről. Továbbra is fenntartották a teljesen alkalmatlan emberek alkalmazását. (felügyelő bizottsági elnökök, tagok, szakértők, tanácsadók, nyugdíjasok, stb.) Legalább 10 fő teljesen felesleges ( amúgy derék és titán) minősítésű emberek az önkormányzatnál és intézményeinél. A teljesen felesleges (kártékony) városüzemeltetési Kft-ét nem szüntették meg, inkább egy 4 tagú bizottságot alakítottak hogy megvizsgálják hogyan működtessék a teljesen felesleges Kft-ét. 2013-végéig évégéig pénzügyileg, csak úgy oldható meg ha mintegy 100 milliót eladnának a város vagyonából. Az eltelt 29 hónapot a sodródás jellemezte. Az hátralévő időre sem látok mást. Tehát egyszerűen kifejezve a város vezetése feléli a város jövőjét. Tehát ha a nemzeti kormány nem oszt le + forrást akkor már bekövetkezett volna a CSŐD. A jövőre nézve szinte borítékolva van a CSŐD. A Kistérségi központot Medgyesegyházára vitték át, mivel a jelenlegi város vezetés képtelen működtetni.
Nem véletlen volt Simonka György 7 sz. képviselő megjegyzése ,,sajnos a kormány Mezőkovácsháza esetében lyukas vödörbe töltötte a,,vizet". Most 2013 szeptemberére egy újabb nagyarányú + forrás kéne a város működtetésére. Az önkormányzatnál mintegy 56-millió forint kifizetetlen számla szaporodott fel. A városüzemeltetési KFT-nél és a Vízmű KFT-nél senki sem tudja milyen súlyosak a problémák, de mint hallatszik ott sem mennek a dolgok valami fényesen. Összefoglalva ahhoz hogy a városi önkormányzata 2014-ig tudjon működni, oda minimum 100-milliós + forrás kellene. Tisztelt fórumozók ahhogy mondják: ,,az ördög a részletekben van" Aki tud pontos dolgokat az tegye közzé mert meg kell szabadulni ettől a kimondottan kártékony testülettől!

kisistvan

Hozzászólások száma : 43
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Karácsonyi ajándék.

Témanyitás  erzsebet on Hétf. Dec. 02, 2013 5:49 pm

A kormány azt mondta: Azt szeretné ha 2014 minden önkormányzat tiszta lappal kezdené. Ezért az 5000 lakosnál kisebb települések adósságát 2012 végére átvállalta. Az 5000 lakosnál nagyobb települések adósságát részben átvállalta. Ez Mezőkovácsháza esetében 60%. Közben átvette az iskolákat egészségügyi intézményeket. Így próbálta tehermentesíteni az önkormányzatokat. Mezőkovácsházán a felújított egészségügyi intézmény egy külön kálváriát jár a mai napig. Azt majd később bizonyára lesz aki összefoglalja és a lakossággal megismerteti. A kormány megtiltotta az önkormányzatoknak hogy működésre hitelt vegyen fel.( addig lehet nyújtózkodni ameddig a takaró ér) Mezőkovácsházán a város vezetése továbbra is a tékozló, hozzá nem értő gazdálkodást folytatta. Ennek következtében közel 100 milliós kifizetetlen számlák szaporodtak össze. Annak ellenére hogy a kormány Simonka György közreműködésével 2010 október 3-tól 2013-ig mintegy + 250 millió forintot juttatott Mezőkovácsházának. Ez a támogatás 1990-óta példátlan nagyságú. Ennek ellenére Mezőkovácsháza Összes adóssága 750 millió + 100 milliós kiegyenlítetlen számlák. Hogy az önkormányzat a csődeljárást elkerülje ezért Simonka György képviselő a kormánynál közbenjárt 47 290 000 forint rendkívüli támogatásért. Mert ugye nem lehet az hogy a város lakossága szenvedje meg az alkalmatlan vezetést. A 750 milliós tartozás 60% át a kormány már átvállalta a többit pedig 2014 elején átvállalja. A most kapott 47 290 000 forinttal megmenekült a város a csődtől és lesz fizetés karácsonyra, de mint hírlik már is jutalmakon + kifizetéseken és béremeléseken gondolkodnak pedig nincs rá forrás. Mezőkovácsháza nem 0-val kezdi a 2014-es évet hanem mintegy 50 milliós kifizetetlen számlákkal. Remélhetőleg 2014-ben a lakosság Mezőkovácsháza alkalmatlan vezetését elbúcsúztatja és a város ismét fejlődésnek indulhat. Boldog Karácsonyt és Újévet minden lakosnak.

erzsebet

Hozzászólások száma : 88
Join date : 2011. Jul. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Az ÖNHIKI-ről még egyszer!

Témanyitás  Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.